1 × évente kéményseprés

A budapesti lakosság 84%-a szerint a kéményellenőrzések tervezett ritkításával nem lesz garantálható a kémények biztonságos működése. A fővárosiak többsége szerint a tervezett változtatások rossz hatással lesznek a szén-monoxid mérgezések megelőzésére.

A fővárosi kéményellenőrzések ellátásáért felelős Fővárosi Önkormányzat nem támogatja a kéményellenőrzések tervezett ritkítását. Ezt az álláspontot támasztja alá a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. reprezentatív főváros kutatása. Az 1550 fő telefonos megkérdezésével készült kutatás tükrözi a budapesti nem távfűtésű lakásokban élő lakosság nem, életkor, iskolai végzettség szerinti összetételét. A 2016. április 21. és május 5. közötti adatfelvétel ± 2,5%-os hibahatárral készült.

A megkérdezett 84%-a a félévente, illetve évente történő ellenőrzési sűrűséget jelölte meg, mint amellyel mellett garantálható a kémények és fűtési rendszerek biztonságos működése gáztüzelésű kémény esetén. A válaszadók 20%-a nemhogy ritkítaná a jelenlegi éves ellenőrzést, hanem évi kétszeri ellenőrzést tartana kívánatosnak.

Hasonlóan egyöntetű eredményt hozott a kutatás azzal kapcsolatban, hogy a kéményellenőrzés tervezett ritkítása – az ismert BM rendelettervezetben kétévenkénti ellenőrzés szerepel gáztüzelés esetében – milyen hatással lesz az életveszélyes helyzetek feltárására, köztük a szén-monoxid mérgezések megelőzésére. A megkérdezettek 35%-a szerint nagyon rossz hatással, míg 36%-a szerint inkább rossz hatással lesz a ritkítás a biztonsági szintre.

Kutatás adatai:

Lekérdezés módja: Telefonos

Lekérdezés ideje: 2016.04.21-2016.05.05.

Válaszadók száma: 1550 fő

Terület: Budapest 1-23. kerület

Minta: 18+ év állandó lakhelyű állampolgárok, akik nem távfűtéses lakásokban laknak

Hibahatár: +/-2,5 % a teljes mintára

Reprezentativitás: A minta tükrözi a budapesti nem távfűtésű lakásokban élő lakosság nem, életkor, iskolai végzettség szerinti összetételét.

Olvass tovább: http://www.kemenyseprok.hu/news/a1-x-evente-kemenysepres/