Ellenőrizetlen kémények

Budapesten ~3000 közvetlen életveszélyes kémény marad ellenőrizetlenül!

A Belügyminiszter 21/2016. (VI. 9.) BM rendelettel gyakorlatilag megtiltotta Július elsejétől a gázkémények kötelező ellenőrzését az idei évben.

Statisztikák alapján a második félévben, csak Budapesten kb. 3000 közvetlen életveszélyes kémény marad ellenőrizetlenül!

A 2016. év hátralevő fűtési szezonja a szén-monoxid mérgezésektől és halálesetektől lesz hangos. Továbbá az ErP( július 1-je után már csak kondenzációs kazánokat lehet felszerelni ) közelgő hatályba lépésének következtében megnövekvő fekete szerelések feltárásárasem lesz lehetősége a kéményseprőiparnak.
Ez év július 1-je után már csak kondenzációs kazánokat lehet felszerelni hatalmas a társadalmi nyomás ezért a VGF (Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika) Szaklap Nyílt levelt írt az országgyűlési képviselőkhöz.

Nyílt levél az országgyűlési képviselőknek

KAZÁNCSERE-TÁMOGATÁS·2016. JÚNIUS 17.
Tisztelt  Képviselő Asszony/Úr!
Nagyon sok felháborodott állampolgár keresi meg szerkesztőségünket, hiszen már nem tudják a hagyományos gázkazánjukat 150 ezer forintból lecserélni, hanem 700 ezer forinttól akár 1,5 millió forintig is kénytelenek fizetni az új készülékekért. Elgondolkodtatott bennünket a panaszáradat, ami több százezer magyar háztartást érint. Ezért fordulunk Önhöz felhívásunkkal, és a támogatását kérjük.
Bizonyára Ön is értesült a híradásokból, hogy ez év július 1-je után már csak kondenzációs kazánokat lehet felszerelni az otthonok fűtésére, és ez jelentős mértékben megterheli a családok költségvetését. Ami eddig 150–200 ezer forintos tétel volt, az a jövőben 700 ezer forinttól akár 1,5 millió forintig is terhelheti a családi kasszát. Hathatós állami támogatás kellene tehát a kazáncserére.
Létezik az „Otthon melege” pályázati program, sőt különböző pénzintézetektől kamatmentes hiteleket lehet felvenni, amelyek elsősorban az előre eltervezett kazáncserékre, korszerűsítésekre jelentenek megoldást. Sajnos ma Magyarországon a kazánok átlagéletkora 17 év, ami azt jelenti, hogy jelentős részük bármikor meghibásodhat, és nincs idő kivárni a cserével a pályázati folyamatokat. Képzeljük el, ha egy belvárosi kisnyugdíjas házaspárnak november közepén tönkremegy a hagyományos kazánja. Ők már hivatalosan csak kondenzációs kazánt szereltethetnek fel. A lakásban néhány nap alatt meg kellene oldani a fűtést, nem érnek rá várni a leghidegebb hónapokban. Hová, kihez forduljanak? Vagy összeszedik nagy nehezen a cserére szükséges több százezer forintot, vagy nem marad más választásuk, mint a „feketecsere”. Megbíznak egy ismeretlent, aki talán egy kétes eredetű nyílt égésterű gázkészüléket szerel fel, ami nemcsak időzített bombaként ketyeg a lakásban, hanem az esetleges szén-monoxid-visszaáramlás folyamatos életveszélyének isi kiteszi a családot. A szerelő nem fizet adót, nem vállal felelősséget, nem adja a nevét munkájához, eltűnik a szürkeségben.
A VGF (Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika) Szaklap egy új javaslattal fordul az országgyűlési képviselőkhöz, és kéri a politikai támogatást. Az Első Nemzeti Közműszolgáltatón keresztül egyszeri, 500 ezer forintos támogatást kellene adni alanyi jogon azoknak, akik szeretnék lecserélni, vagy akiknek le kell cserélni a kazánjaikat.
A gázszolgáltató a kazáncsere folyamatában kulcsszerepet játszik, hiszen hozzá kell beadni a cseréhez elengedhetetlen gázterveket, amit ő is bírál el. Ha a bírálat pozitív, automatikusan megítélhetik a támogatást. A szerelés végén szintén a gázszolgáltató végzi az ellenőrzést. Ha mindent rendben talál, és a tulajdonos a számlákat is át tudja adni, megkaphatja az egyszeri, 500 ezer forintos támogatás. Nemcsak az állampolgár jár jól ezzel a rendszerrel, de a költségvetés is. A kis összegű pályázatok koordinálása, ellenőrzése jelentős állami kiadásokkal jár, nagy apparátus fenntartását igényli. Ezt a feladatot a jelenlegi gázipari rendszer minimális átalakítással át tudná vállalni. Az így megtakarított pénzt is vissza lehet forgatni a kazáncserékbe. Lényegesen kevesebb lesz a feketecsere, a legális szerelés után adót, áfát, járulékokat fizetnek, ami a költségvetésbe folyik vissza. Ezen kívül a háztartások energiatakarékos berendezéshez jutnak, kevesebb gázt fogyasztanak, és kényelmesen, biztonságosan élhetik mindennapjaikat.
A technika fejlődését nem lehet megállítani, korszerű kazánokra szükség van. Hasonlóan, mint az autóiparban, ahol az üzemanyag-fogyasztás, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a biztonságos közlekedés a cél, a kazánok esetében is elengedhetetlen ezen elvek mellett a fejlődés. Kevesebb gázt fogyasztó, szén-monoxid-mentesen üzemelő, biztonságos berendezésekre van szükség.
Mindezen előnyök mellett kérjük, fontolja meg a VGF Szaklap javaslatát, és támogass azt, mert meleg, kényelmes, biztonságos otthonokra minden magyar állampolgárnak egyaránt joga van.
Üdvözlettel: A VGF Szaklap szerkesztősége