Halálos szén-monoxid mérgezések

A kéményseprés a XXI. században preventív élet- és vagyonvédelmi, tűzmegelőzési célokat szolgál. Fel kell hívnunk a lakosság figyelmét a tüzelőberendezések megfelelő műszaki karbantartására.

Az elmúlt 3 hét alatt 3 ember halt meg szén-monoxid mérgezésben csak Budapesten. Sajnos a tüzelőberendezések karbantartását a tulajdonosok nem veszik elég komolyan. Az átfolyós rendszerű gázüzemű vízmelegítők nagy veszélyt jelentenek nyáron is a lakosságra. Sokszor a fürdőkád fölé elhelyezett tüzelőberendezések közvetlenül mérgezik szén-monoxiddal a fürdőző vagy zuhanyzó áldozatot. A gáz vízmelegítő lamellái hamar, akár fél év alatt is eldugulhatnak a helyi adottságoktól, típustól függően.

Eltömődött lamellák

Az  égéstermék nem jut el a kéményig, a készülékből közvetlenül a lakótérbe távozik. Ezért minden évben nélkülözhetetlen a gázüzemű tüzelőberendezések karbantartása. Gondoljunk csak bele, milyen fokozott igénybevételnek van kitéve egy átfolyós gáz vízmelegítő vagy egy kombi cirkó berendezés. Naponta többször használjuk a fürdőszobában, konyhában.
Arra figyeljünk, hogy ez az éves karbantartás ne csak az égőtálca tisztítására terjedjen ki, mindenképpen ellenőriztessék a készülék hőcserélő lamelláit és a deflektort is.
Ezek után már csak egy minősített, fogyasztóvédelem által megvizsgált, szén-monoxid vészjelzőt indokolt felszerelni a gázkészülék telepítési helyiségében. Most már mondhatjuk, hogy a szén-monoxid mérgezés biztonságtechnikai kockázatát csökkentettük. A kéményeket évente ellenőriztessük! A kéményseprők rendelkeznek minősített szén-monoxid mérő készülékkel, így ők is ellenőrzik a tüzelőberendezések környezetét. Megvizsgálják a tüzelőberendezés levegő utánpótlását, hisz az égéshez OXIGÉN kell, ezt soha ne feledjük!
Akkor se, ha szivacs vagy gumi tömítéssel látjuk el régi ablakainkat.

Ablak utólagos szigetelése

Nyílászáró cserénél is figyeljünk a nyitott égésterű tüzelőberendezések légutánpótlására!

Nyílászáró csere

Mindenképpen kérjük szakember véleményét.