ICU meeting és Nemzetközi kéményseprő talákozó

Legnagyobb örömünkre a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) is csatlakozott a Nemzetközi Kéményseprő szervezethez az International Confederation of Chimney Sweeps Trade Unionhoz (ICU).

Reményeink szerint a jövőben minél több kelet-európai kollégánk fogja követni a példánkat, hogy egy nagy és erős közösséget alkotva legyünk képesek a több száz éves kéményseprő szakma tradicionális értékeit megőrizni és átadni a jövő generációinak.

35. Nemzetközi kéményseprő talákozó 2016

34 év után a magyar kéményseprők (KOSZ) is képviselték hazájukat az olaszországi, Santa Maria Maggioreban évről évre megrendezésre kerülő Nemzetközi Kéményseprő találkozón, ahol 29 ország mintegy 1500 kéményseprője vett részt s közel 35000 látogató volt kíváncsi erre azunicumnak számító rendezvényre.
Az első nemzetközi kéményseprő találkozót 35 évvel ez előtt, 1982. augusztus 26-án tartották 20 emberrel!
A kéményseprő szakma, mint szükséges tűzvédelmi foglakozás Olaszországban a tizennegyedik századig nyúlik vissza.Egy újabb korszak a tizenhatodik század: itt beszélnek a szakemberek kivándorlásáról az észak-európai országokba.  Míg a tizenkilencedik és huszadik század jelöli a rossz társadalmi gyakorlatot, ekkor gyakran kisgyerekeket alkalmaztak a kémények tisztításra, ezért Santa Maria Maggioreban a  kizsákmányolásra-gyermekmunkásokra emlékeznek minden évben.
Kéményseprő Emlékmű Malescoban…
 Emlékmű, melyet a Milánói szobrász Luigi Teruggi, alkotott, egy fiatal kéményseprő emlékére, aki meghalt a munkája közben.