Indul a fűtési szezon

A balesetek megelőzéséhez a következőket ajánljuk!

1. Megfelelő műszaki állapotú és rendszeresen karbantartott égéstermék elvezető berendezés (kémény). Mindenképp tegye lehetővé, hogy a kéményseprők az időszakos ellenőrzést elvégezhessék otthonában. A feltárt hibákat ,szabálytalanságokat minél előbb szüntesse meg, a biztonságos üzemeltetés érdekében !  Amennyiben csak jövőre lenne esedékes a következő kötelező ellenőrzés, – a kötelező ellenőrzések gyakoriságának csökkentésének következtében – Önnek lehetősége van soron kívül megrendelni az Ön és családja élet- és vagyonbiztonságát garantáló ellenőrzést. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes kéményseprő-ipari szolgáltatóval. A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátók naprakész, országos nyilvántartását az alábbi linken tekintheti meg: https://www.facebook.com/mindenamikemenysepres/

Szükséges !

2. A nyitott égésterű tüzelőberendezések megfelelő működéséhez szükséges levegő- térfogatáramot és annak bejutását biztosító nyomásfeltételeket tervezni és méretezni kell. A szükséges levegőt minden esetben a szabadból megfelelőségigazolással ellátott levegő-bevezető szerkezet vagy méretezett légcsatorna alkalmazásával kell a tüzelőberendezés helyiségébe bejuttatni. A szellőzőnyílások eltakarása tilos és életveszélyes! A jelenlegi jogszabályi előírás alapján (11/2013. (III. 21.) NGM rendelet) a kéménybe kötött („B” típusú) gázfogyasztó készülékkel ellátott, vagy azzal légtér összeköttetésben lévő helyiségekben tervköteles átalakításnak minősül a fokozott légzárású nyílászárók beépítése, vagy a meglévő nyílászárók tömítése.

Szükséges!

3. Megfelelő műszaki állapotú és rendszeresen karbantartott tüzelőberendezés. A tüzelőberendezésben lévő hőcserélő lamelláit, valamint az égőszőnyeget évente tisztítani kell, akár többször is (pl. mosógéppel azonos helyiség, háziállat a lakásban). A felhasználó jogszabályi kötelessége a szükséges ellenőrzéseket és karbantartásokat a gyártói előírások alapján rendszeresen elvégeztetni.

4.   A nyitott égésterű tüzelőberendezéssel légtérkapcsolatban, – a gyakorlatban többnyire az egész lakás egy légtérnek számít – nem üzemelhet a tüzelőberendezéssel egyidejűleg olyan berendezés, amely nyomáscsökkenést/depressziót okoz. (pl.: külső légtérbe kivezetett konyhai párelszívó, fürdőszobai ventilátor, központi porszívó, szárítógép, mobilklíma, stb.) A jelenlegi jogszabályi előírás alapján (11/2013. (III. 21.) NGM rendelet) a kéménybe kötött („B” típusú) gázfogyasztó készülékkel ellátott, vagy azzal légtér összeköttetésben lévő helyiségekben tervköteles átalakításnak minősül az elszívó/szellőző ventilátorok, konyhai páraelszívók beépítése.

TILOS !

5.Nyitott égésterű gáztüzelésű tüzelőberendezéssel légtér összeköttetésben lévő nyitott égésterű szilárdtüzelésű tüzelőberendezést egyidejűleg üzemeltetni, csak a megfelelő levegő utánpótlás biztosítása mellett szabad! (pl.: gázcirkó-kandalló, gázvízmelegítő-cserépkályha, stb.) Mivel a szilárd fűtésű kéményben kialakuló felhajtóerő jóval nagyobb, ezért az megfordíthatja az égéstermék áramlási irányát a gáztüzelésű kéményben.

TILOS !

6. Minősített, a hatóság által bevizsgált szén-monoxid vészjelző felszerelése. A fogyasztóvédelem által ellenőrzött és megfelelőnek talált riasztók listáját az alábbi linken tekintheti meg:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/filedb/hirek/4597/szenmonoxid_pozitiv_2016.pdf

Ajánlott !