Kéményseprő

MIT KELL TUDNI A KÉMÉNYSEPRŐ, ÉPÜLETSZERKEZET-TISZTÍTÓRÓL?

Tudja-e, miért várunk szerencsét a kéményseprőtől?

Babonánk, hiedelmünk számtalan van, pl: a 13 szerencsétlen szám, ha péntekre esik, akkor különösen, és még lehetne sorolni. Az egyik legkülönösebb babona a kéményseprőkkel kapcsolatos: ha feltűnik az utcán fekete ruhája, mindenki a gombja után kap, és mormolja magában a kívánságát, hiszen a kéményseprő szerencsét hoz. Régen a sámánok a sátor füstnyílásán át kommunikáltak az istenekkel, a rómaiak a tűzhelybe helyezték a család védőszellemét, valamint régen a nádfedeles és a faházak gyorsan kaptak lángra… így aztán, aki a kéményt rendben tartotta, az szerencsét hozott a házra.

Forrás : https://npp.munka.hu/kozepiskola/foglalkozas/791500

Tudja milyen a jó kémény?

A jó kémény a füstgázt a szabadba vezeti, olyan helyen és olyan magasságban, hogy azok az ablakokon át nem tudnak a lakásba visszajutni. Fala annyira tömör, hogy a gáz nem szivárog át rajta. Működése a fajsúlyok különbségén alapszik. A forró gázok könnyebbek, mint a környező hideg levegő, így felfelé törekednek, helyükbe a friss – hideg –, oxigén-dús levegő áramlik. A kéménykürtő kialakítása hagyományosan téglaépítésű és szögletes – ezt a gázfűtés bevezetésekor ki kell béleltetni, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű gázból kicsapódó savas folyadék ne tegye tönkre a kémény téglafalát

Foglalkozás jellemzői

A kéményseprő, épületszerkezet-tisztító a kémények és a tüzeléstechnikai berendezések tisztítását, karbantartását és üzembe helyezését végzi. Kiszáll a helyszínre, felveszi a kapcsolatot a tulajdonossal, a megrendelővel. Kívülről-belülről szemrevételezi az égéstermék-elvezetőt, elvégzi a szükséges karbantartási munkákat, valamint tüzeléstechnikai tanácsokat ad, szakvéleményeket ír. A munkavégzés a különböző magasságú épületek és kémények tetején nagy bátorságot és ügyességet kíván meg a szakembertől.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az építőipar, azon belül pedig a tüzeléstechnika, annak biztonságos működése. Előnyös, ha örömet okoz majd, hogy mindig változó helyszíneken fogsz dolgozni, hiszen naponta több házhoz kell majd eljutnod. A feladataidba ugyanakkor könnyen bele fogsz tanulni, így fontos, hogy annak ellenére, hogy a munka könnyen egyhangúvá válhat, mindig alapos odafigyeléssel végezd majd az ellenőrzéseket. Ha nincs tériszonyod,és biztonságosan mozogsz a magasban, jó a térlátásod, térbeli gondolkodásod, mindennapi sikereket érhetsz majd el e munka során.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

Forrás : https://npp.munka.hu/kozepiskola/foglalkozas/791500

..először el kell végezned az általános iskolát, majd egy középiskolát kell elkezdened. Ha betöltötted a 16. életévedet – ameddig a tankötelesség vonatkozik rád–, egy tanfolyamon megkezdheted a kéményseprő szakképzést.

Forrás : https://npp.munka.hu/kozepiskola/foglalkozas/791500

Forrás: Nemzeti Pályaorientációs Portál