Kéményseprők beadványa

Benyújtották népszavazási kezdeményezésüket a kéményseprők

Kép illusztráció: KOSZ

Tegnap átvette a Nemzeti Választási Iroda a kéményseprők népszavazási kezdeményezését, amelyet a nyílt égésterű, gázüzemű tüzelőberendezések ellenőrzésének ritkítása ellen nyújtottak be. A kezdeményezést Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke (KOSZ) indította magánemberként. A szakmai érdek-képviseleti vezető azt a kérdést teszi majd fel a szavazóknak: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?”

Fotó: Bruzák Noémi MTI

Vámos Csaba a népszavazási kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a július 1-jén életbe lépő rendelettel a belügyminiszter a magyar családok ezreinek halálos ítéletét írta alá azzal, hogy a gázkémények ellenőrzésének gyakoriságát egyről két évre növelte, hiszen a gázkémények okozzák a legtöbb szén-monoxid-mérgezést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kémények ellenőrzésének ritkítása a kéménytüzekből fakadó lakástüzek számát is megnövelheti.

Fotó: Bruzák Noémi MTI

Még meg egyezhetnek

Vámos elmondta, hogy a Liga Szakszervezetek támogatja a népszavazási kezdeményezést, de a többi nagy szakszervezeti konföderációt is meg akarják nyerni. Vámos Csaba ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a szakszervezet eltekint a népszavazástól, ha a kormányzat képviselői lehetőséget adnak egy, a kéményseprőszakmával közösen kidolgozott belügyminiszteri rendelet megalkotására.
A Belügyminisztérium korábbi közlése szerint a június első felében megjelent, a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló miniszteri rendelet alapján a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes lesz a lakosságnak, költségeit az állam állja. A kéményseprés 15 megyében magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) kerül.

Elméletben ingyenes

A minisztérium arról azonban nem számolt be, hogy az ellenőrzések csak elméletben ingyenesek, mert az OKF eddig már hozzávetőleg négymilliárd forintot költött a kéményseprési ágazat államosítására. Vagyis szakemberképzésre, eszközök beszerzésére és egyéb folyó kiadásokra. Erre az évre mintegy 6,5 milliárd forintos keret áll a szervezet rendelkezésére ilyen célokra. Ez 4,2 millió háztartással számolva egy családnak 1550 forint kiadást jelent, az olyan háztartásoknak is, ahol nincs is kémény. Vagyis nem ügyfélként, hanem adózóként, de továbbra is fizetünk a füstelvezetők vizsgálatáért. Még abban az évben is, amikor éppen nem vizsgálják meg a kéményünket, már ha van egyáltalán – állítják továbbra is a szakemberek.
A családok, amelyek soron kívüli munkát rendelnek meg a katasztrófavédelemtől, az eddigieknél jóval borsosabb árat fizetnek majd a szolgáltatásokért. Így összességében a lakosság veszít a vizsgálatok „ingyenessé” tételén.
A szakszervezeti vezető úgy véli: az OKF nincs felkészülve a kéményseprői feladatok ellátására, és a szükséges eszközök jelentős hányada sincs a birtokában. Így számos megyében júliustól gondok adódhatnak a háztartások kiszolgálásában.
Forrás http://mno.hu/