KÖZLEMÉNY az MTI-nek

A Kéményseprők Országos Szakszervezete üdvözli az új kéményseprő-ipari törvény megszületését, melyet mindenképpen előrelépésnek tartunk a korábbi bizonytalan helyzethez képest.

Maradtak azonban kételyek és nyitott kérdések, melyek megválaszolása a további rendeletalkotás feladata lesz. A törvény egyik aggodalomra okot adó rendelkezése, hogy nem kíván meg szakképzettséget a kéményseprő-ipari tevékenységben történő részvételhez, mindössze büntetlen előélet szükséges és az, hogy a munkavállaló ne álljon a kéményseprő szakma vonatkozásában foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy – az eddig csak pletykaszinten felmerült lehetőség valósággá válik és – ténylegesen közfoglalkoztatottak fognak kéményt seperni. Reméljük, hogy ebbéli aggodalmainkat – melyben a lakosság is osztozik – majd az alsóbb szintű jogszabályok kidolgozása során sikerül eloszlatnia a Kormánynak.

A másik aggodalomra okot adó rendelkezése a törvénynek, hogy a 15 napos hatálybalépéssel egyidejűleg nem, csak jövő év július 1-től ad felhatalmazást a Kormánynak és a belügyminiszternek, hogy megalkossa a végrehajtás részletszabályait. Ez azt jelenti, hogy mire az új törvény szerint kellene ellátni a lakosságot, még nem kerül szabályozásra, hogy kik, milyen rendszerben, milyen szakmai eljárási rend szerint fogják ezt tenni, mint ahogy az sem, mely lesz a kéményseprő-ipari szerv és kik fognak ennél dolgozni.

Mindezek ellenére továbbra is reméljük, hogy a végrehajtás kidolgozása és megvalósítása során a Kormány és a Belügyminisztérium tárgyalópartnernek tekint majd minket, hiszen korábban már jeleztük, hogy nemcsak munkavállalói, hanem szakmai érdekképviseletet is ellátunk. Ezt támasztja alá az is, hogy az ágazat átalakítására készültünk és konkrét javaslatot dolgoztunk ki a kéményseprés szakmai színvonalának biztosítása és a lakosság élet- és vagyonbiztonságának magasabb fokú és hatékonyabb megóvása érdekében.

Úgy gondoljuk, hogy a jövő kéményseprését csak a szakmájukat, a kéményállományt és a lakosságot legjobban ismerő – évtizedek óta az iparágban tevékenykedő és jelenleg is ott dolgozó – szakképzett kéményseprőkre lehet alapozni, és a lakosság számára is csak ez jelenthet garanciát.

Épp ezért bízunk a Kormány konstruktív együttműködésében.

Elfogadott törvényszöveg