Szakember hiány

Hatalmas a szakember hiány a kéményseprők körében!

Soha nem látott méreteket ölt a magyar kéményseprő szakemberek elvándorlása. A jelenség már több éve tart, viszont ebben az évben felgyorsult, nap mint nap hagyják el a pályát. Mivel az állam/önkormányzat szabályozza az árakat elmúlt években, kényszerű fizetéscsökkentésekre került sor. Természetesen a felelősség megmaradt. Még a több generációs kéményseprőmesterek is más rokonszakmák felé fordultak pl. cserépkályha-, kandallóépítés, kéményjavítás. Itt kevesebb a felelősség, illetve az állami nyomásgyakorlás. Természetesen szót kell ejtenünk a tavasszal benyújtott T/3784. számú törvényjavaslatról is, mely megingatta a kéményseprők jövőképét. A mindennapi létbizonytalanság felőrli az embereket.

Ezen kívül a kéményseprő-ipari közszolgáltatás további feladatokkal bővült, amelyek 2015. január elsejétől jelentkeznek. Ennek keretében a kéményseprő-ipari közszolgáltató végzi 2015-től

  • az összekötő elemek (füstcsövezések) ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását,
  • a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlás ellenőrzését,
  • a gáztüzelő-berendezések üzemeltetése során keletkezett égéstermék paraméterei közül a szén-monoxid tartalmának ellenőrzését, valamint
  • gáztüzelő-berendezés esetében a műszaki-biztonsági felülvizsgálat meglétének ellenőrzését.

A jogszabályok célja tehát a szolgáltatás szakmai színvonalának egységesen magas szintre emelése, illetve a kéményhasználathoz kapcsolódó élet- és vagyonbiztonság növelése, mely közel 40 % többletmunkával jár. Sajnos azonban két év alatt nem sikerült ekkora szakember állományt képezni. És jelenleg a kéményseprő szakma nem kínál egy életpályamodellt Magyarországon, a bérek pedig nem állnak egyenes arányban a szakmai és büntetőjogi felelősségvállalással. A vállalkozásokra nagy technológiai nyomás nehezedik, melyeket nem feltétlen tudnak kielégíteni. A szakemberhiányban már ott járunk, hogy a fővárosban fejvadász cégek keresik a munkavállalókat.

Röviden összefoglalva az összeomlás szélén áll a szakember-erőforrás. Reméljük,a kéményseprő-ipar jogszabályi átalakítása erre a problémára is megoldást fog kínálni.