Szakmai, tájékoztató fórum

Kedves tagjaink,kedves kollégák!
Engedjétek meg,hogy mindenek előtt örömemet és köszönetemet tolmácsolhassam ezúton is mindazoknak,akik megtisztelték jelenlétükkel a pénteki rendezvényünket.

Mint ahogy az sokak előtt ismeretes,2016.február 19-én került megrendezésre a Kéményseprők Országos Szakszervezetének szervezésében az a szakmai,
tájékoztató fórum,melyen meghívásunkra, Bittman Tibor tü.dandártábornok vezetésével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai is részt vettek és tájékoztatták a megjelent hallgatóságot a jövőbeli terveikről,elképzeléseikről.

Úgy vélem egy olyan mérföldkőhöz érkeztünk ezen alkalomból,amely reményeim szerint a korábban kialakult bizonytalanságot volt hivatott enyhíteni,és válaszokat tudott adni a titeket leginkább foglalkoztató kérdésekre.
Mindenképpen előre mutatónak és megnyugtatónak tartom az ott elhangzottakat,
és bízok benne,hogy a jövőben az elhangzottakkal összhangban,a gyakorlatban is
beépítésre,alkalmazásra kerülnek ezen gondolatok.
Természetesen számtalan kérdés részletes megvitatására az idő szűkében nem volt lehetőség,de a leginkább kardinális kérdéseinkre mégis úgy gondolom,biztató,korrekt válaszokat próbáltak adni a meghívott előadók.

Többek között megtudhattuk,hogy a belügyminiszter döntése értelmében 912 státusz lett létrehozva,mely megyénként határozza meg az alkalmazható kéményseprő szakmunkások,mestermunkások illetve adminisztrátorok számát.
A jövőben 15 megye mintegy 1830 településén fogja a katasztrófavédelem végezni a szolgáltatást,a lakossági szektorban ingyenesen,melyhez az elmondottak értelmében a kormány éves szinten,6.5 milliárd forintot kíván biztosítani a központi költségvetés terhére.
A korábbi ígéreteknek megfelelően valamennyi kéményseprőt alkalmazni kívánják,
aki vállalja a foglalkoztatást az OKF kötelékében és aki meg tud felelni a felvételi eljárás feltételeinek,ami semmiben sem lesz másabb a korábbi alkalmassági vizsgálattól.Senkit nem kívánnak a jövőben átképzett tűzoltókkal pótolni,a tűzoltók beiskolázásával egy un.biztonsági tartalékot kívánnak képezni,hogy az esetlegesen hiányzó szakembereket azonnal képesek legyenek pótolni a szolgáltatás akadálymentes ellátása érdekében.
Azoknak a kollégáknak,tagjainknak sem kell aggódniuk akik jelenleg nem rendelkeznek szakmunkás végzettséggel,az ő munkájukra is számítanak és természetesen a jövőben az oktatásuk is meg fog történni,de esetükben alapfeltétel lesz a felvételi eljárás során,hogy vállalniuk kell a beiskolázást,
Természetesen,ahogy azt korábban is kommunikáltuk felétek,minden kollégát az MT.hatálya alá tartozó munkavállalóként kívánnak foglalkoztatni,tehát nem közalkalmazotti vagy hivatásos státuszban.
A felvételt nyert munkavállalókat egy teljesen új kontraktus megkötésével fogják alkalmazásba venni,tehát nem jogfolytonosság gyakorlásával.
A felvételi toborzásokat márciustól kezdik,amikor is megfogják keresni a jelenlegi munkáltatókat a jelenlegi munkavállalók tájékoztatása céljából,továbbá egyéb hirdetmények útján is lesz lehetőség a jelentkezésre,akár a szakszervezet felületei révén is.
A jelentkezéshez a szakmunkás bizonyítványon túl egy önéletrajzra is szükség lesz,melyhez természetesen a szakszervezet is segítséget fog nyújtani akinek erre szüksége lesz.
A bérek,melyek országosan egységes formában kerültek meghatározásra,legnagyobb örömünkre,a következő képen fognak alakulni:
-betanított munkás,a szakképzettség megszerzéséig bruttó 150-180 e Ft,
-szakmunkás kéményseprő esetében,átlag bruttó 230 e Ft.mely differenciáltan eltérhet a végzettség,tapasztalat és gyakorlat függvényében,
-adminisztrátorok esetében a szakmunkásokéhoz hasonló bért ígértek,bár legnagyobb sajnálatukra itt konkrét számok nem hangzottak el,de ígérem a jövőben erre vonatkozólag is mielőbb megnyugtató választ fogok kérni az illetékesektől,
-mester szakmunkások esetében bruttó 360 e Ft,
-és a megyei csoport vezetők esetében bruttó 400 e Ft
Továbbá a tájékoztatás értelmében minden munkavállaló, beosztástól függetlenül évi bruttó 200 e Ft cafeteria szolgáltatás igénybevételére lesz jogosult.
A munkába járási költséget pedig természetesen a törvényben meghatározott módon fogják megtéríteni,illetve megyénként fognak un.szervízautókat és kerékpárokat biztosítani a munkavégzéshez.
A munkavégzéshez szükséges eszközök,műszerek,munkaruházatok-védőfelszerelések beszerzése jelenleg is zajlik,mindenki új és jó minőségű felszerelést fog kapni és az adminisztrációs terheket is csökkenteni kívánják tabletek beszerzésével.
A munkavégzés helye mindenki esetében ugyanazon a területen fog történni ahol eddig is,a korábbi pletykákkal ellentétben nem leszünk vezényelhetőek.A szociális helyiségek,szükséges irodák a megyei igazgatóságokon illetve esetleges helyhiány esetében bérlemények útján lesz megoldva.

Összességébe véve,én pozitív hangvételűnek és előremutatónak tudom ítélni az elhangzottakat,azonban még nem dőlhetünk hátra,hisz a munka oroszlánrésze még csak ezután következik,most a korábbinál is nagyobb és egységesebb összefogásra lesz szükség,amihez mindenkire szükség van!
Az irány jó amerre haladunk, de hosszú és rögös az út még a célig és együtt sokkal nagyobb eséllyel vehetjük az utunkba gördülő akadályokat.
,Üdvözlettel:

Vámos Csaba
elnök
Kéményseprők
Országos Szakszervezete