Szén-dioxid mérgezés

Bekövetkezhet az, amire a kéményseprők figyelmeztettek

A FŐKÉTÜSZ Kft. közleményéből szereztünk tudomást arról, hogy 2016.06.20-án egy Budaörsi úti ingatlanban két lakó vesztette életét szén-monoxid mérgezésben.

Mindenkit szomorúsággal tölt el, mikor egy ilyen értelmetlen és megelőzhető halálesetről értesül, azonban a kéményseprő-ipari tevékenység július 1-jét követő újraszabályozása okán, felmerül néhány fontos kérdés e tragédia kapcsán.
Rendkívülinek tartjuk, hogy e drámai eseményről sem a médiában, sem pedig a katasztrófavédelem honlapján, a korábbi gyakorlattól eltérően nem tettek említést. Főként különös e nagy csend annak tudatában, hogy a KOSZ 2016.06.21-én nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a népszavazási kezdeményezését, mely a gáztüzelésű égéstermék-elvezetők ellenőrzési gyakoriságának ritkítását lenne hivatott megakadályozni.
Tudomásunkra jutott az is, hogy az említett haláleset egy olyan ingatlanban következett be, mely égéstermék-elvezetőjére egy nyílt égésterű, gáztüzelésű kazán csatlakozik. Ráadásul információink szerint a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást a FŐKÉTÜSZ Kft. kéményseprői az idei évben nem tudták elvégezni, mivel a tárgyi lakást az előzetes értesítések ellenére mindkétszer zárva találták, aminek következtében a kémény ellenőrzésének éves gyakorisága elmaradt.
Kép illusztráció: KOSZ
A kéményseprő napjainkban már nem csak az égéstermék-elvezetőt, hanem úgymond a teljes „kémény áramkört” hivatott vizsgálni, beleértve a tüzelőberendezés légellátásának, illetve karbantartottságának a megfelelőségét is. Sok esetben nem is az égéstermék-elvezető állapota okozza a tragédiát, hanem a már említett megfelelő légellátás vagy karbantartás hiánya, azonban két év alatt egy ingatlan életében rengeteg változás következhet be mind a levegő utánpótlás, mind a tüzelőberendezés műszaki állapotának tekintetében, mely változások időben történő feltárására a jövőben sajnos nem minden esetben lesz lehetősége a kéményseprő iparnak.
Joggal tesszük fel tehát a kérdést, hogy a jövőben bekövetkezhet az, amire az egész szakma felhívta a kormány figyelmét, nevezetesen, hogy az ellenőrzések gyakoriságának csökkentésével drasztikusan meg fognak szaporodni a CO mérgezés okozta halálesetek száma. Kérdés az is, hogy a jövőben tudomást szerzünk e majd egyáltalán az ehhez hasonló esetekről, vagy az eddigi gyakorlattól eltérően július 1-jét követően hírzárlat lesz e tekintetben.
Szeretnénk ismételten felhívni a kormány figyelmét, arra vonatkozóan, hogy gondolja újra az égéstermék-elvezetők ellenőrzési gyakoriságának a csökkentését, mert az ebből kifolyólag bekövetkező tragédiák, káresemények vonatkozásában a szakma nem tud felelősséget vállalni.
KOSZ vezetősége