Szerencsésen indul az új esztendő a fővárosi kéményseprőknek.

Mint ahogy arról korábban tájékoztattunk titeket, a FŐKÉTÜSZ Kft. tulajdonosa (Fővárosi Önkormányzat) jóváhagyta a bérfejlesztést a kéményseprő munkakörben dolgozó munkavállalók tekintetében.

De kezdjük az elején, mivel nyílván nem elsősorban a szerencsének köszönhető az elért béremelés, hanem egyrészről a KOSZ kitartó és áldozatos munkájának – amelyhez nyújtott támogatásotokat, ezúton is szeretnénk megköszönni –, másrészről Kovács Balázs ügyvezető igazgató elszántságának és éleslátásának.

A jelenlegi béremelés kiindulópontja, hogy a 2016. július 1-jén felálló kéményseprő-ipari szerv a kéményseprő és kéményseprő mester munkakör bérstruktúrájának kialakításakor kikérte és figyelembe vette a KOSZ ajánlását, és ennek megfelelően jelenleg a katasztrófavédelemnél dolgozó kéményseprők a korábbi teljesítménybér, valamint a magyarországi átlagkeresethez képest, egy korrekt bérezésben részesülhetnek.

Mivel Pest megye közigazgatási területén is a kéményseprő-ipari szerv végzi a lakosság körében a kéményseprő szolgáltatást, a FŐKÉTÜSZ Kft.-nek is szembesülnie kellett azzal, hogy a szerv megpróbálja átcsábítani a kéményseprő munkavállalókat.

Kovács Balázs, a Vállalat ügyvezető igazgatója hamar felismerte azt, amit szervezetünk is több esetben hangoztatott, miszerint a FŐKÉTÜSZ kénytelen lesz felvenni a bérversenyt a kéményseprő-ipari szervvel, a Vállalat hosszú távú és eredményes működése érdekében.

Azonban mint az köztudott, az előző években, és jelenleg is nem kevés pénzzel kompenzálja a Fővárosi Önkormányzat a Vállalat fenntarthatóságát, továbbá az önkormányzati tulajdonú cégeknél az idei évre nem terveztek bérfejlesztést, így nem ígérkezett könnyű menetnek a tulajdonos meggyőzése a béremelés vonatkozásában.

Az ügyvezető igazgatónak, mint ahogy arról korábban tájékoztattunk titeket, tavaly év végén sikerült elérnie a tulajdonos hozzájárulását a bérfejlesztés tekintetében, aminek a szükségszerűségét ismételten megvédte az új év első munkahetén a „kissé kételkedő” tulajdonossal szemben, sőt elérte, hogy a járulékcsökkentés következtében megmaradó összeget is béremelésre fordíthassa a Vállalat.

Tehát a fent leírtaknak köszönhetően a Fővárosi Önkormányzat 3% mértékű bértömeg emelést hagyott jóvá, mely összeg kizárólag a kéményseprő munkakörben dolgozó munkavállalók bérfejlesztésére és egyedi esetekben bérkorrekcióra – a bérfeszültség elkerülése érdekében – használható fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kéményseprők visszamenőleges hatállyal január 1-től megközelíthetőleg 5% mértékű béremelésre számíthatnak. A járulékcsökkentés folytán a Vállalatnál maradó összeg az alapbérbe nem kerülhet beépítésre, azonban bérkiegészítés céljára felhasználható a jövőben, mellyel a FŐKÉTÜSZ kéményseprőinek bére nem csak, hogy el fogja érni a katasztrófavédelemnél alkalmazott bérszínvonalat, hanem többségében felül is fogja múlni azt.

Eger, 2016.01.12.

Üdvözlettel:

Kéményseprők Országos Szakszervezetének

elnöksége